Niet zonder trots kondigen we een rondleiding aan bij bio-boer Colembie in Wannegem-Lede! Lezers van Onze Streek weten dan al over wie het gaat, want één van onze trouwe reporters volgde de omschakeling naar bio-akkerbouw een jaar lang op de voet. De familie Colembie heeft de omslag overigens heel goed verteerd. Vandaag levert de boerderij onder andere aan de Colruyt en zijn ze een referentie voor andere boeren die ook willen omschakelen. Op 31 augustus maakt pater familias Geert Colembie tijd vrij voor leden en sympathisanten van Milieufront Omer Wattez. Wil jij er ook bij zijn? Schrijf je dan snel in op info@milieufrontomerwattez.be of bel naar ons secretariaat op 055/30.96.66.

Hoe het allemaal begon

Na een bezoek aan een kennis in Orléans die zijn landbouwbedrijf van 110 ha omschakelde naar een biobedrijf, besloot de familie Colembie om ook de switch te maken. Gedurende een periode van twee jaar kreeg de grond van meer dan 50 ha de tijd om zich aan te passen aan de vereisten van de bio-landbouw. Het bedrijf is dan “in omschakeling”. Nu de omschakeling compleet is, worden op boerderij veel verschillende gewassen geteeld. Van aardappelen, spelt, stamslabonen, rode biet, linzen en huttentut tot aardbeien. Bovendien slaagden de landbouwers erin om als eerste in Vlaanderen biologische soja te telen.

Geen schadelijke landbouwtechnieken

Voor de aanpak van onkruid gebruiken de bio-boeren een wied-eg, een lepelwieder en een schoffelmachine. Bovendien leggen ze drie- tot viermaal per jaar valse zaaibedden aan. Natuurlijk gebruiken ze ook nog gewoon de handen en zijn pesticiden uiteraard uit den boze. Ook bemesting gebeurt op natuurlijke wijze. Vorig jaar zette de landbouwer hiervoor een uitstekende wisselwerking met een biologische geitenboerderij op.

Diepgaand ploegen doen deze bio-landbouwers overigens al lang niet meer. Enkel de bovenlaag wordt door elkaar gehaald. Daardoor ontstaat er geen ploegzool en kan het grondwater ook in tijden van droogte tot de gewassen doordringen. Ploegzool ontstaat door de verdichting van de grond bij het ploegen met machines die ettelijke tonnen wegen. Een ander voordeel van niet zo diep te ploegen, is dat de kans op erosie veel kleiner wordt.

Ga mee met MOW!

Boer Geert is een natuurliefhebber die er vaak met zijn verrekijker op uit trekt om vogels te observeren. Op het land van boer Colembie staat trouwens ook een houtkant van twee à drie kilometer lang. Een man naar ons hart.

We zijn dan ook razend benieuwd om van dichtbij vast te stellen hoe het er allemaal aan toegaat op de boerderij! Inschrijven voor deze activiteit kan via info@milieufrontomerwattez.be of op ons telefoonnummer 055/30.96.66. Deelnemers kunnen op het einde van de rondleiding bio-aardappelen kopen op de boerderij.

Prijs: 5 euro voor leden en 7 euro voor niet-leden (niet-leden kunnen zich eventueel op de dag zelf lid maken en zo twee euro besparen).

 

Programma

14:45 Afspraak aan de boerderij voor zowel de fietsers als de carpoolers in Leystraat 3, Wannegem-Lede

(Of vertrek met de fiets:

14:00 Afspraak met de fiets aan het secretariaat van MOW in de Dijkstraat 75 in Oudenaarde (carpoolers vertrekken zelfstandig)

14:15 Vertrek met de fiets voor een tocht van 7 km)

15:00 Rondleiding langs de percelen door boer Geert Colembie

17:00 Afsluitend drank en hapje

17:30 Terugtocht met de fiets of wagen