Dat bijen en insecten massaal verdwijnen is schokkend nieuws. Niet alleen krimpt zo onze biodiversiteit, maar veroorzaken we onze eigen teloorgang. Wij konden dat niet met lede ogen aanzien en zijn op zoek gegaan naar “bijenplekjes”, waar bijen en insecten wel aan hun trekken komen.

“Zouden er bijenplekjes in Maarkedal zijn?” vroegen Dirk, Jo, Rita, Roeland, Geert, Marie en Kathleen zich af. Ze vonden dat die plekjes aan enkele voorwaarden moesten voldoen en gingen ernaar op zoek. Bijenplekjes zijn plekjes waar niet gespoten wordt, ook is de bodem daar niet bedekt en is er natuurlijke vegetatie met nectar en stuifmeel. Dat zijn niet alleen bloemen en bloeiende planten, maar ook kruiden in het gras of bloesems aan de bomen. Als het bijenplekje een boom zoals een linde of een andere bloeier betreft, moet die volwaardig kunnen uitgroeien en niet (verkeerd) gesnoeid zijn. “We zijn streng, dat wel, maar er staat heel wat op het spel.” zeggen de initiatiefnemers, allen vrijwilligers bij MOW, Natuurpunt en Velt.

De erkende bijenplekjes krijgen een plaatje zodat iedere voorbijganger het ziet. Op een website zal de bezoeker meer uitleg krijgen over het plekje. Bovendien kan hij of zij aan de hand van een kaartje met de verspreiding van de bijenplekjes een wandeling uitstippelen om enkele bijenplekjes te bezoeken. Zelf ontdekten de initiatiefnemers enkele pareltjes in Maarkedal.

De bijenplekjes worden feestelijk ingehuldigd. Fanfare de Bijenkorf is opgetrommeld, er zoemen bijtjes rond, er worden bio-drankjes aangeboden en je mag op de foto met een bij of je laten opmaken als een bij. Wees er-bij. Bezoek de standjes van MOW, Natuurpunt en Velt. Koop een potje honing rechtstreeks bij de imker.

Kortom, neem je fiets of trek je wandelschoenen aan en feest mee op zondag 31 mei om 14u. aan de Sint-Vincentiuskapel, Kapelleberg in Maarke-Kerkem. Deelname is gratis, maar op voorhand verwittigen met hoeveel personen je komt, is noodzakelijk: info@milieufrontomerwattez.be