Ons project ‘Bijenplekjes’ kende al een groot succes in Maarkedal en Brakel. Ook in Nazareth en De Pinte is Milieufront Omer Wattez onlangs gestart met dit bijvriendelijk initiatief.

Voor de andere gemeenten van ons werkingsgebied is er goed nieuws: vanaf nu komen alle bijenplekjes in heel het werkingsgebied van MOW in aanmerking. Inwoners uit Deinze, Zulte, Waregem, Kruisem, Wortegem-Petegem, Anzegem, Avelgem, Gavere, Zwalm, Oudenaarde, Kluisbergen, Zottegem, Horebeke, Ronse, Lierde of Geraardsbergen kunnen zich aanmelden met een bijenplekje.

Wat is een bijenplekje?

Bijenplekjes zijn plaatsen waar wilde bijen, hommels, wespen en andere insecten zich thuis voelen in een menselijke omgeving. Ze vinden er niet alleen nectar en stuifmeel in bloeiende planten, maar ook nestmogelijkheden in gaatjes, spleten en andere kleine openingen. Een bloemrijk voortuintje, een geveltuintje, balkonbakken met bijvriendelijke planten, een biodiverse moestuin, een boomgaard, grasland, … De mogelijkheden zijn eindeloos.

De bijenplekjes krijgen van MOW een markering met een paal en een bijenplekjes-plaatje. Dit kan zowel op openbaar terrein als in een privétuin, zichtbaar vanaf de openbare weg. Zo vestigt MOW de aandacht op plekken die voorbijgangers kunnen inspireren om zelf een bijvriendelijke plek te creëren.

Heb jij ook een bijvriendelijke plek?

Neem contact op met MOW via: info@milieufrontomerwattez.be en stuur meteen een paar foto’s door van jouw bijenplekje en een korte beschrijving. Vergeet je adres en contactgegevens niet. Na goedkeuring door ons team kan je na afspraak een paal en een plaatje komen ophalen op het secretariaat van MOW in Oudenaarde om jouw bijenplekje extra zichtbaar te maken. Jouw bijenplekje krijgt ook een mooie plaats op de bijenplekjeskaart op de website www.bijenplekje.be. Deze kaart kan je zeker inspireren tot een fijne wandeling of fietstocht langs de bijenplekjes in de Vlaamse Ardennen.

Meer info?

www.bijenplekje.be
info@milieufrontomerwattez.be