Fotoverslag van de milieuramp in het Vlaams deel van de Schelde
Tekst: Robin Vanheyverswyn Foto's: Robin Vanheuverswyn, tenzij anders vermeld
De kranten stonden er even vol van: "Zware vervuiling van Schelde op komst" (21 april '20) en "Ramp in de Schelde" (25 april '20). Ook de radio en TV brachten ons op de hoogte. Natuurliefhebbers en sportvissers hielden hun hart vast ... en speurden dagelijks de Scheldeboorden af.
Door een dijkbreuk bij een suikerfabriek in Cambrai (Frankrijk) kwam er begin april 100.000 m³ bietenpulpsap in de Bovenschelde terecht. Dankzij enkele alarmsignalen namen onze officiële milieu-instanties de nakende milieuramp ernstig en werden werkelijk alle beschikbare middelen ingezet om méér zuurstof in de Schelde te brengen. Eenieder wist plots van het bestaan van "beluchtingspompen" af. De Vlaamse Waterweg coördineerde succesvol de reddingsactie met de plaatselijke brandweerkorpsen, de Civiele Bescherming, Aquafin, de Vlaamse Milieumaatschappij en het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Ze stemde daarbij voortdurend de acties af op het professionele advies van visbioloog Alain Dillen van ANB, die overigens ook als eerste aan de alarmbel trok.
Het geconcentreerde goedje slokte immers alle zuurstof op zodat er sprake was van meer dan 35 km zuurstofloze Schelde. De passage in Kluisbergen duurde bijna 3 volle dagen. Alain Dillen van Natuur en Bos schat dat er zo'n 5% van het visbestand gestorven is, maar dat een grote ecologische ramp vermeden werd. Proficiat aan alle helpers en instanties voor het bekomen van dit positief resultaat in Vlaanderen. De toestand in Wallonië en Frankrijk is echter minder rooskleurig. Daar was er wel massale vissterfte en zal het herstel zal nog vele jaren duren.
Verder verslag bij de foto's van deze milieuthriller die we van dichtbij meemaakten:
Woensdag 22 april '20 waren de beluchtingspompen reeds in volle actie aan de sluis te Ruien-Kerkhove.
Deze blauwe reiger ving net een lekker hapje. (22 april '20)
Opdracht: zovéél mogelijk zuurstof in het water brengen want de "wolk" van 0% zuurstof kwam eraan. (24 april '20)
Sportvissers kwamen spontaan meehelpen. Ze waren dag en nacht in de weer tot de corona-maatregelen toegepast werden. (Foto: Lawrence Harinck, 24 april '20)
Hier zien we een creatieve oplossing van de sportvissers om zoveel mogelijk vis te redden! (Foto: Tom D'hondt, 24 april '20)
In de namiddag van vrijdag 24 april '20 zagen we een tiental grote dode vissen drijven...gelukkig géén duizenden zoals verwacht.