De stad Geraardsbergen heeft voor de tweede keer op rij de vergunning geweigerd die voorzag in de sloop van de historische vierkantshoeve (met delen uit de 18e en 19e eeuw) in de Kloosterstraat te Overboelare. De hoeve staat op de Inventaris Onroerend Erfgoed. De vergunning voorzag in de oprichting van negentien woonentiteiten.

Terwijl de stad de vorige keer stelde dat er een stabiliteitsonderzoek vereist is om de sloop te rechtvaardigen, wijst ze nu het toegevoegde stabiliteitsverslag van de hand omdat "er wordt geredeneerd vanuit economische overwegingen." Ze wijst ook op de nog aanwezige erfgoedwaarden.

Hiermee volgt de stad de rechtspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen, die we aangehaald hadden in ons bezwaar. Daaruit blijkt dat de aanvrager moet aantonen dat bepaalde schade echt onherstelbaar is en dat voor gebouwen op de Inventaris geldt dat behoud de regel is en sloop de uitzondering. Economische motieven mogen in dergelijke gevallen niet meespelen. Bovendien hadden wij ook aangehaald dat volgens sommige experts renovatie goedkoper is dan nieuwbouw.

Enkele maanden geleden had de stad ook al de vergunning geweigerd die voorzag in de sloop van een historische hoeve op het dorpsplein van Schendelbeke (zie foto). Twee eerdere vergunningen die de stad en de deputatie wel hadden goedgekeurd lieten de sloop van die hoeve toe, maar nadat Onroerend Erfgoed zich hiertegen verzet had, werden die vergunningen beiden vernietigd door de RvVb.

Dat de stad nu wel rekening houdt met de arresten van de Raad, en hopelijk het belang van dit erfgoed inziet, is een grote sprong vooruit.