Armand Matthijs bij zijn zonnepanelen.

Tekst & foto: Marc De Jonghe

MOW investeert elk jaar 15.000 euro om woningen in ons werkingsgebied klimaatvriendelijker te maken. Dit doen we door een BENOvatiecoach van MAW van het Gents Milieufront te vergoeden. Hierdoor ontvang je gratis renovatiebegeleiding voor één of twee ingrepen aan je woning. Deze BENOvatiecoach helpt je bij je renovatie van begin tot eind: van het aanvragen en vergelijken van offertes bij aannemers tot en met het aanvragen van premies! 

Je kan begeleiding krijgen voor deze ingrepen: dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, ramen, vloerisolatie, warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler en ventilatiesysteem. Als lid van MOW kan het ook voor klimaatadaptieve maatregelen zoals het plaatsen van een regenwaterput. Armand Matthijs leerde de BENOvatiecoaches kennen door een artikel in het tijdschrift Onze Streek van MOW. We gingen op bezoek bij hem om eens te horen hoe de BENOvatiebegeleiding verliep.

Armand en Diana kochten het huis in Geraardsbergen in 1985. Er kwam een aanbouw bij met een weinig geïsoleerd dak en de oude ramen werden vervangen door driedubbel glas. Er werden ook struiken en bomen geplant rond het huis. Door nauwelijks verharding aan te brengen zorgt dat voor een goede infiltratie van regenwater in de bodem. Later konden ze nog 1 hectare grond kopen, die bebost werd.

Dat was allemaal logisch voor Armand: het Rapport van de Club van Rome had hij gelezen en van toen af bleef hij aandacht hebben voor duurzame ontwikkeling. De laatste jaren verschoof de interesse meer naar de klimaatproblemen. Daarom werden er in 2010 PV-cellen geplaatst via een van de eerste groepsaankopen en nog steeds brengen die ‘groene certificaten’ op. Een volgende stap was het beter isoleren van het platte dak met 12 cm extra isolatie. In 2012 werd de oude aardgasketel vervangen door een condensatieketel van het merk Immergas-Vitrix. In 2019 werd de buitenmuur geïsoleerd met EPS-korrels (een soort isomo), waarmee de woning weer een nieuwe stap naar klimaatvriendelijkheid zette.

Tijd voor het grote werk

Om uit te zoeken wat er verder nog kon gebeuren, nam Armand contact op met de BENOvatiecoach. In Geraardsbergen is dat Stephanie. Samen met haar werd onderzocht welke maatregelen nu de beste waren. In 2023 werd het hoofddak aangepakt: er kwam 6 cm bijkomende isolatie tussen de grote kepers én een extra isolerend onderdak van houtvezelplaat. Er zat al 14 cm isolatie, maar de bijkomende zes centimeter hebben een veel betere isolatiewaarde. Uiteraard werd een luchtdicht dampscherm geplaatst .Daarmee daalde de U-waarde van het dak tot 1 w/m2K. Dat is een maat voor isolatie; hoe lager het getal, hoe beter. Van de gelegenheid werd ook gebruikgemaakt om het oude onderdak, dat asbest bevatte te verwijderen. Het glas uit 1986 werd vervangen door superisolerend glas, ook dat met een U-waarde van 1.

En wat brengt dat op?

De houtkachel was al een tijdje vervangen door een pelletkachel, maar door het steeds beter wordende binnenklimaat was die niet meer nodig. Bovendien zorgt verbranden van hout voor een slechte luchtkwaliteit, en dat wilden de bewoners niet langer op hun geweten hebben. Ze zien ook telkens de gasfactuur dalen. ’s Ochtends is het verschil met 2022 duidelijk voelbaar en meetbaar: de verwarming gaat ’s nachts uit maar bij het opstaan is er nog een temperatuur van 19 graden, waar het daarvoor maar 16° graden was. De groenaanplant rondom de woning beschermt het huis ook tegen de hitte.

Armand bekeek ook eens hoeveel subsidie er gegeven wordt. In zijn geval (dus voor de dakisolatie en de ramen) kreeg hij 16% terug: ongeveer 13 % van de Vlaamse overheid en 3% van de stad Geraardsbergen.

Waarom zou je dat doen?

Op deze vraag formuleert Armand verschillende antwoorden. Uiteraard is het financiële aspect belangrijk omdat de verwarmingsfactuur naar beneden gaat en er subsidie wordt gegeven. Maar er is meer! Dit is gewoon een stap verder dan de oude milieuslogan die oproept om zuinig om te springen met water, energie en met ruimte. Het is ook gezonder wonen. Het is vooral ook een rechtvaardigheidsgevoel dat hem drijft. De klimaatcrisis treft veel mensen. Bij elke hittegolf landen mensen in het ziekenhuis en telkens zijn er ook extra overlijdens. Het zijn niet alleen de overstromingen en droogtes die een realiteit zijn. Daarom wordt er verder gekeken: een extra isolatie van de buitenmuren kan ook daar de U-waarde onder de 1 brengen. Of misschien kan dat al met gevelgroen? De aardgasketel kan nog vervangen worden door een warmtepomp. En het allermoeilijkste is voor een verre toekomst: vloerisolatie maar dat is moeilijk.

Een gouden raad van Armand: bel Stephanie, de BENOvatiecoach bij wiens werkingsgebied ook Geraardsbergen hoort. Zeker als het technisch wordt is een BENOvatiecoach onvervangbaar. Op vraag van Armand en Diane zocht de coach mee naar ondernemers met een oog voor ecologie. Gekozen werd voor Anhewo uit Herzele, met materialen van Eurabo uit Ronse. 

Ook interesse in gratis BENOvatiebegeleiding? Stuur een mailtje naar info@milieufrontomerwattez.be.

Dit artikel verscheen in de zomereditie 2024 van 'Onze Streek'. Per magazine stellen we twee artikels ter beschikking via onze website, maar leden missen geen enkel artikel! Bekijk hier de abonnementsformules