Op vrijdag 26 mei 2023 stelde MOW met de steun van Gemeente Brakel en de Milieuraad Brakel de Bijenplekjes voor aan het grote publiek. Dit in aanwezigheid van Peter Vanderstuyf (Schepen van Milieu), Renaat Vermeulen (voorzitter van de Milieuraad) en Sandy Casieris (milieuambtenaar).

Dat bijen en insecten massaal verdwijnen, is schokkend nieuws. Niet alleen krimpt zo de biodiversiteit, maar ook de bestuiving van planten komt op die manier ernstig in het gedrang, met zware gevolgen voor onze voedselvoorziening. Milieufront Omer Wattez gaat op zoek naar bijenplekjes in de Vlaamse Ardennen, waar bijen en insecten aan hun trekken komen. Na een succesvol traject in Maarkedal zetten nu ook de gemeente Brakel en de Milieuraad Brakel hun schouders onder dit project met bijenplekjes op zowel openbaar domein als private plekken.

Wat is een bijenplekje?
Bijenplekjes zijn plaatsen waar wilde bijen, hommels, wespen en andere insecten zich thuis voelen in een menselijke omgeving. Ze vinden er niet alleen nectar en stuifmeel in bloeiende planten, maar ook nestmogelijkheden in gaatjes, spleten en andere kleine openingen. Een bloemrijk voortuintje, een geveltuintje, balkonbakken met bijvriendelijke planten, een biodiverse moestuin, een boomgaard, grasland, … De mogelijkheden zijn eindeloos.

De bijenplekjes krijgen van Milieufront Omer Wattez en Natuurpunt Vlaamse Ardennen een markering met een bijenplekjesbordje. Dit kan zowel op openbaar terrein als in een privétuin, zichtbaar vanaf de openbare weg. Zo vestigen we de aandacht op plekken die voorbijgangers kunnen inspireren om zelf een bijvriendelijke plek te creëren.

Meld jouw bijenplekje in Brakel aan!
Is jouw tuin in Brakel een geschikt bijenplekje of weet je waar in je buurt bijenplekjes zijn? Geef dan de locatie door via het invulformulier op https://www.bijenplekje.be of stuur een e-mail naar beleid@milieufrontomerwattez.be.

Na jouw melding doet Milieufront Omer Wattez een kort plaatsbezoek om na te gaan of het bijenplekje in aanmerking komt. De gemeente Brakel zorgt voor het plaatsen van een paal met een herkenbaar bordje. Jouw bijenplekje krijgt een mooie plaats op de bijenplekjeskaart op de website https://www.bijenplekje.be. Deze kaart kan je zeker inspireren tot een fijne wandeling of fietstocht langs de bijenplekjes in Brakel.

Contactpersoon: Nadia Van Dessel

beleid@milieufrontomerwattez.be

0476 170 767