Voor Mei Plasticvrij ging MOW te rade bij twee experten. Hoe kan je plasticafval vermijden?

Katrien De Lombaerde van afvalarme winkel Bijzonder in Oudenaarde en Daphné De Maesschalck van ecowinkel Zonnehoed in Nederzwalm stonden ons graag te woord. De beste tip? Houd het simpel!

TEKST: Joost Elet

Daphné: Mijn eenvoudigste tip is starten in de badkamer of keuken. Vervang je tandenborstel door een bamboe-exemplaar, koop wattenstaafjes gemaakt uit katoen en bamboe, … Ook in de keuken kan je al heel wat doen zonder veel moeite: gebruik bijvoorbeeld een luffaspons. Deze zijn gemaakt van planten en belanden als ze versleten zijn gewoon op de composthoop of in de GFT. Een houten afwasborstel met vervangbare kop en bamboeschoonmaakdoeken zijn ook heel gemakkelijke producten om mee te starten.

Katrien: Mijn beste tip? Houd het simpel. Want probeer je alles ineens plasticvrij te doen, dan zie je al snel het bos door de bomen niet meer. Dan zinkt de moed je misschien in de schoenen waardoor je opgeeft. Beter is het te starten met enkele eenvoudige aanpassingen. Zoals plastic wegwerpflesjes vervangen door kraantjeswater in een herbruikbare drinkfles. Gebruik dan liefst een metalen of glazen fles: als ze ooit stuk is, kan ze eenvoudig gerecycled worden.  Vervang shampoo in plasticflessen door een shampoobar, je plastic tandenborstel door een composteerbare bamboe-tandenborstel, ... Zo heb je snel resultaat, zonder al te veel inspanning. En resultaat motiveert.

 Daphné De Maesschalck van ecowinkel Zonnehoed in Nederzwalm is tevens voorzitter van Velt Vlaamse Ardennen (Foto: Jonathan Clerckx)

Daphné: Om het meeste plastic te vermijden ga je best winkelen in een verpakkingsvrije winkel. Je moet wat wennen aan het feit dat je je eigen potjes moet meenemen. Maar als je dit gewoon bent, bespaar je echt enorm veel plastic. En nog een voordeel is dat je (koel-)kast vol staat met je eigen mooie potjes. Durf ook te vragen! Ook in je lokale beenhouwerij of andere winkels kan je dikwijls terecht met je eigen potten.

Katrien: Het helpt ook om eens letterlijk door je vuilnis te graven. Zo wordt het je snel duidelijk waar je het meest (plastic) afval maakt, want dit zal voor iedereen verschillend zijn. Op basis daarvan enkele gerichte aanpassingen doen, kan vaak al een groot verschil maken. En eens zo'n aanpassing een nieuwe gewoonte is geworden, kan je telkens een volgende stap zetten en naar een lege vuilnisbak toe werken. 

Katrien De Lombaerde aan de toonbank van afvalarme winkel Bijzonder in Oudenaarde (Foto: Chris Ysebaert)

Daphné: Mijn origineelste tip? Maak deze zomer eens zelf je limonade. Gewoon wat fruit persen, een blaadje munt en bruisend water erbij en je hebt een lekkere home-made limonade zonder al die plastic flessen!

Katrien: En als je eventjes de weg kwijt bent, kan je je telkens opnieuw motiveren door naar een documentaire te kijken of een boek te lezen over het onderwerp.  

Bedankt voor de tips! We zijn helemaal klaar voor een plasticvrije maand!

Nog meer tips vind je op Mei Plasticvrij

Ook voorstander van een gezond leefmilieu, natuur en erfgoed in onze streek? Wil jij de volgende generaties ook een zo gezond mogelijke planeet achterlaten? Klik dan hier om lid te worden van Milieufront Omer Wattez!