In de Vlaamse Ardennen gaat al enkele jaren de Aarovarallysprint door. Het is de bedoeling van de organisatoren dat deze racewedstrijd jaarlijks plaatsvindt en uitbreidt. Tot nu toe waren de betrokken gemeenten Oudenaarde en Kruisem, en soms Maarkedal. In 2020 wordt de rally voorzien in het najaar (waarschijnlijk op 29 november) en zullen de gierende banden en brullende motoren ook weer in Maarkedal te horen zijn.

Bij quasi elke autorally is er materiële of persoonlijke schade. Dat gaat van beschadigde tuinafsluitingen, struiken en bomen, woningen en wegen tot lichamelijk schade bij de piloten, de toeschouwers of de mensen die verplicht zijn thuis te blijven. In Kruisem zijn er mensen bij eerdere rally’s net aan de dood ontsnapt door een slippende auto.

De geluidsoverlast van een dag (of weekend?) rally is niet te onderschatten. Lawaai kan tijdelijke of blijvende gehoorschade, onbehagen, concentratiestoornissen en depressie veroorzaken.

Wie pech heeft langs het parcours van de rally te wonen, mag op geen enkele wijze de woning verlaten of laten betreden. Lokale bewoners kunnen niet op stap gaan, noch te voet, noch per fiets of met de auto, en anderzijds kunnen ze geen bezoek ontvangen. In geval van nood zijn ze zelfs genoodzaakt een bijzondere procedure op te starten om hulp van brandweer, ziekenwagen of politie te vragen.

Tot nu toe was de autorally een onderonsje tussen de organisatoren en de betreffende gemeentebesturen, zonder dat de bevolking daarover tijdig geïnformeerd werd. De bewoners stonden dan ook voor voldongen feiten. Het circuit vindt bij voorkeur plaats op kleine, landelijke wegen, die normaal door de bewoners, wandelaars, fietsers en landbouwers gebruikt worden.

Wij vinden echter dat de stem van het volk gehoord moet worden. Wil je deel uitmaken van de actiegroep ‘GEEN RALLY VOOR MIJN DEUR'? Stuur een e-mail naar info@milieufrontomerwattez.be en blijf op de hoogte van alle acties. Laat het ons zeker ook weten als je zelf ideeën hebt om actie te voeren tegen de rally.