Een herfstwandeling langs trage wegen in de Vlaamse Ardennen? Vergeet dan je wandelkaart niet! Met enige trots presenteert Milieufront Omer Wattez vzw (MOW) haar nieuwe wandelkaart Vlaamse Ardennen - Schelde. De kaart combineert de provinciale wandelnetwerken met een eigen, fijnmazig knooppuntennetwerk. Je kan de wandelkaart mee gaan inwandelen op 16 oktober 2016, de Dag van de Trage Weg, in Ronse, Kruishoutem of Lierde.

Vrijwilligers

In 2007 verscheen de eerste editie van de wandelknooppuntenkaart Vlaamse Ardennen, uitgegeven door Milieufront Omer Wattez vzw. Het was het resultaat van veel veldwerk, uitgevoerd door vrijwilligers van MOW Maarkedal en de werkgroep trage wegen Kluisbergen. Het uitgangspunt was om zo veel mogelijk officiële voet- en buurtwegen die nog in het veld aanwezig waren in een knooppuntennetwerk op te nemen. Met deze topografische kaart kon de wandelaar zijn eigen traject uitstippelen op het grondgebied van de gemeenten Kluisbergen en Maarkedal, aangevuld met delen van Oudenaarde, Ronse, Horebeke, Brakel, Elzele en Vloesberg. Door het succes van dit netwerk volgde in 2009 al een herdruk.

Inspiratiebron

Deze MOW-kaart inspireerde blijkbaar Toerisme Oost-Vlaanderen (TOV), want in 2010 kwam zij op de proppen met het ‘wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen’. Dit gaf een meerwaarde aan het MOW-netwerk, want een groot deel ervan werd in het provinciale netwerk opgenomen. De door TOV talrijk in het veld aangebrachte richtingsaanwijzers maakten het vele wandelaars heel wat makkelijker om de soms moeilijk te vinden trage wegen en knooppunten te volgen. Er ontstond echter een niet onbelangrijk euvel doordat dat de knooppuntennummering van beide netwerken niet altijd overeen kwam, wat dikwijls tot verwarring leidde.

Update

De voorbije jaren werden door acties van onze werkgroepen Trage Wegen, i.s.m. de verschillende gemeentebesturen enkele wandelpaden heropend en aan het MOW-netwerk toegevoegd. Ook in het aangrenzende deel van de provincie West-Vlaanderen (gemeenten Avelgem, Tiegem en Kaster) werd intussen een wandelnetwerk uitgebouwd. Een update van de MOW-knooppuntenkaart drong zich dus op.

Met enige fierheid kunnen we nu de derde druk van onze knooppuntenkaart aan jullie aanbieden. Om de knooppuntennummering van het MOW-netwerk met de provinciale netwerken op elkaar af te stemmen namen we de provinciale netwerken als basis. Naast deze genummerde knooppunten van het provinciale netwerk voegden we op onze kaart een aantal trage wegen en knooppunten toe van het MOW-netwerk. Deze MOW-knooppunten zijn momenteel niet op het terrein zichtbaar, maar ze maken het netwerk wel fijnmaziger en avontuurlijker.

Troeven

Deze kaart heeft een paar troeven. Het is een topografische kaart op schaal 1:15.000. De gedetailleerde gegevens laten je toe om het landschap beter te kunnen ‘lezen’ en de moeilijkheidsgraad van je wandeling (steil/plat) in te schatten. Je kan op deze kaart ook het onderscheid maken tussen verharde en onverharde wandelwegen. Het is momenteel het meest fijnmazige netwerk dat we jullie kunnen aanbieden!

De nieuwe wandelkaart is te koop vanaf maandag 17 oktober 2016 op het MOW-secretariaat, Kattestraat 23 in Oudenaarde. MOW-leden betalen €7, niet-leden €10. In de nabije toekomst zal deze kaart ook verkrijgbaar zijn in de boekhandel, in de verschillende diensten voor toerisme in de Vlaamse Ardennen en in enkele buurtwinkels in de streek.

Dag van de Trage Weg

Op zondag 16 oktober 2016 wandelen we de kaart officieel in. Heb je zin om erbij te zijn? Kom dan om 14 uur naar de Hotondmolen in Ronse. We doen een wandeling van 7,5 km langs trage wegen. Onze gids is Filip Keirse, één van de bezielers en makers van de nieuwe wandelkaart. Achteraf kan je in de Hotondmolen met ons mee toosten op de nieuwe kaart.

We lanceren de kaart parallel ook op deze MOW-activiteiten:

- Zondag 16/10: Voedselbos en kruidige kordaalwandeling. Vertrek om 14u aan de kerk van Nokere (Kruishoutem).

- Zondag 16/10: Familiewandeling Lierde. Vertrek om 14u aan de bibliotheek van Lierde.

Ook op deze activiteiten bieden we de kaart te koop aan!