Om de broodnodige energietransitie te helpen verwezenlijken slaan Milieufront Omer Wattez vzw (MOW) en Stroomvloed de handen in elkaar. Deze erkende energiecoöperatie produceert duurzame energie dankzij de inbreng van burgers. Zo krijgt iedereen de kans om mede-eigenaar te worden van een PV-installatie, windmolen, laadpaal of een ander soort installatie in de buurt. Daarnaast bereikten beide partijen ook een overeenkomst om zonnepanelen te installeren op het dak van het MOW-secretariaat!  

Voor MOW en Stroomvloed staat de transitie naar duurzame energie hoog op de agenda. Beide organisaties zijn het erover eens dat we zo snel mogelijk vaarwel moeten zeggen aan het gebruik van fossiele energie. Het grote voordeel van een lokale energiecoöperatie is dat een deel van de winst gedeeld wordt onder de coöperanten. De rest van de opbrengsten worden gebruikt voor weer nieuwe duurzame projecten.

Zo kondigt Stroomvloed dit najaar drie nieuwe duurzame projecten aan. Daarvoor lanceert de coöperatie een nieuwe kapitaaloproep voor €430.000 (1720 aandelen). Dit zijn de projecten die nu al op stapel staan:  

  • De plaatsing van vier nieuwe zonnepanelen-installaties in Wortegem-Petegem op gebouwen van het Gemeentebestuur.
  • In Assenede voorziet Stroomvloed de 16 serviceflats van De Aster van warmte via een centraal aangestuurde warmtepomp.
  • De plaatsing van laadpalen voor elektrische auto’s op meerdere hoppin-plaatsen in de gemeente Zulte.

Je kan coöperant worden bij Stroomvloed door één tot honderd aandelen te kopen ter waarde van 250 euro per stuk. Wie geïnteresseerd is, kan een kijkje nemen op de website https://stroomvloed.be/ . Nog meer info krijg je op één van de infosessies die deze maand georganiseerd worden in november:

- Donderdag 10 november: Energiecafé Stroomvloed Nazareth - thema windturbines en windenergie

- Maandag 28 november: Infosessie Wortegem-Petegem - Nieuwe PV-installaties in de gemeente

- Woensdag 30 november: Energiecafé Stroomvloed Kluisbergen - thema windturbines en windenergie

Meer info over een van de vele andere infosessies vind je terug op https://stroomvloed.be/infosessies/!