Teun Swerts is een jongeman met een missie. De voorzitter van MOW-werkgroep Brakel-Lierde wil komaf maken met wegwerpplastiek. Samen met zijn stagebegeleidster, Elise Rouwens van Solar Enterprise, ontwikkelde hij een fantastisch idee om dit doel te bereiken: een verplaatsbare caravan vol machines die wegwerpplastiek omtoveren in gebruiksvoorwerpen en kunstobjecten.

Met de caravan wil hij op allerlei evenementen gaan staan om de waarde van plastiek aan te tonen met demonstraties. Iedereen wordt aangespoord om zogenaamd nutteloze plastieken voorwerpen mee te brengen. Ze worden eerst gesmolten en daarna omgevormd tot kleurrijke borden en potten, kunst en zelfs bouwmaterialen.

In eerste instantie mikt hij op festivals. De plastieken afvalbergen die er zich ophopen, worden dan meteen getransformeerd in bruikbare voorwerpen. Zo kunnen de deelnemers aan de festivals niet alleen met een zware kater, maar ook met een mooi gebruiksvoorwerp naar huis.

Een inspirerend project van een geëngageerde jonge kerel? Daar kunnen we bij MOW natuurlijk alleen maar achter staan. Teun kan onze steun overigens goed gebruiken. Op 13 april organiseert hij een brainstormsessie in het kunstencentrum De Vooruit in Gent, van 16.00 tot 20.00 uur. Hij kan de hulp van doorwinterde ecologisten, handige Harry's, Hariëtten en andere enthousiastelingen daar zeker goed bij gebruiken. Vrijwilligers die er graag bij willen zijn, kunnen zich aanmelden via https://www.facebook.com/events/431617670979200/.

Wie er niet bij kan zijn, hoeft niet te treuren. Er zijn nog andere manieren om hem te steunen. In de loop van april lanceert Teun een crowdfundingproject om hem te helpen zijn droom waar te maken. Al wie zijn knappe project genegen is, kan er de evolutie van volgen via onze website en onze facebookpagina. Laten we samen de plastieken maalstroom een halt toeroepen!

Teun laat zich inspireren door https://preciousplastic.com/en/index.html.

Ben je ook bezig met een duurzaam project dat het milieu of ons erfgoed ten goede komt? Laat het ons zeker weten. Milieufront Omer Wattez steunt je graag met ons uitgebreide netwerk. Stuur een mailtje naar joost@milieufrontomerwattez.be