Wanneer verdwijnen de dreigende wolken boven de Veerkouterweg?

Begin juli ontving het MOW-secretariaat een brief met heuglijk nieuws vanwege de Oudenaardse Burgemeester en Schepen van Mobiliteit: de Veerkouterweg, een trage weg tussen de Veerkouterstraat en Kelderstraat in Ooike, was opnieuw toegankelijk!

Al ruim een jaar onderneemt Milieufront Omer Wattez (MOW) actie om deze trage weg open te stellen: via mails en brieven naar politie, stadsbestuur en zelfs door het stadsbestuur in gebreke te stellen. Het stadsbestuur is immers verplicht op te treden om de trage wegen bewandelbaar te houden.

Eerst zien en dan geloven

In het kader daarvan had MOW op 7 juni opnieuw contact opgenomen met Stad Oudenaarde. Die maakte zich sterk dat de Veerkouterweg ‘na verschillende aangetekende zendingen, meerdere plaatsbezoeken en een overleg met de lokale politie opnieuw werd opengesteld’. Mooi zo! De eigenaars van de eerste druk van onze Wandel- en Inleefgids ‘De Vlaamse Ardennen aan je voeten’ zouden tevreden zijn. Omwille van aanhoudende problemen met deze trage weg (tenminste, met de aanpalende bewoner die de weg telkens afsloot) werd de wandeling in Ooike geschrapt uit de tweede druk van de wandelgids.

Maar wat bleek tijdens onze inspectieronde op 20 juli? Er was niks veranderd in vergelijking met onze eerdere (poging tot) passage eind mei! Mogelijks heeft de aanpalende bewoner de weg ondertussen opnieuw afgesloten: het bordje ‘Privé’ en het hoge metalen hek – inclusief slot – versperden ons nog steeds (of opnieuw) de doorgang. Moeten we in plaats van een heropeningswandeling een protestmars organiseren? Wordt ongetwijfeld vervolgd, misschien wel in beide betekenissen van het woord? In ieder geval zal MOW het stadsbestuur opnieuw op haar plichten wijzen.