Milieufront Omer Wattez vzw (MOW) kreeg verschillende meldingen binnen over de eerste wandeling in onze wandelgids De Vlaamse Ardennen aan je voeten. Op het traject van de wandeling in Ooike zette een boer een prachtige trage weg af met hekken en hij valt iedereen lastig die er toch langs wil.

De weg die aanleiding geeft tot het conflict is nochtans een feitelijke openbare buurtweg. Hij staat aangegeven als nr. 76 in de adviesnota met betrekking tot de trage wegen van Eine, Heurne en Mullem. Omdat er momenteel geen doorgang mogelijk is, adviseert MOW echter om een andere route te nemen. De routewijziging is op onderstaande illustratie in het rood aangegeven. Je kan natuurlijk ook een van de twaalf andere wandelingen uit de wandelgids doen en wachten tot deze kwestie helemaal uitgeklaard is.

(Illustratie: NGI)

De landbouwer die moeilijk doet over de trage weg ging al meermaals over tot verbale dreigementen. Onlangs getuigde iemand zelfs van fysiek lastigvallen. MOW contacteerde de gemeente Oudenaarde om te bemiddelen, maar voorlopig wachten we nog op antwoord.

Wandelen in onze mooie streek moet vooral een bron van rust en genot zijn. Daarom verzoeken we iedereen die onze wandelgids aanschafte om de gewijzigde route te nemen of voor een van de andere wandelingen te opteren. We hopen dat er snel duidelijkheid komt in deze zaak en duimen voor een goede afloop en het behoud van dit traject.

Aan al wie een potentiële trage weg over zijn of haar eigendom heeft lopen, vragen we om te overwegen om deze te delen met wandelaars. Trage wegen zijn een baken van rust in onze jachtige maatschappij. Er kunnen er nooit genoeg van zijn. Dat werd ten overvloede gedemonstreerd tijdens de lockdownperiode.

STEUN MEE HET MILIEU, HET KLIMAAT EN HET ERFGOED IN ONZE STREEK EN WORD NU LID VAN MILIEUFRONT OMER WATTEZ! KLIK HIER.