De seitanworkshop van Marc De Jonghe kreeg veel bijval op het Groenfeest. Wie het genoegen had om van het resultaat te proeven, was achteraf heel nieuwsgierig naar het recept. En dat wou Marc jullie niet onthouden. Onderstaand vinden jullie dus het volledige recept, zowel voor wie erbij was als voor eender wie het thuis zelf eens wil proberen!

Workshop seitan maken met Marc De Jonghe

  1. Om te koken in een soep of bouillon:

Stap 1: Breng soep of bouillon aan de kook

Stap 2: Meng deze ingrediënten

1 tas gluten

2/3 tas afgekoelde bouillon (van groentenkuiden)

3 eetlepels gistvlokken

2 eetlepels sojasaus

1 eetlepel olijfolie

1 of twee geperste lookteentjes of lookpasta

Stap 3: Nog vijf minuten kneden. Al spoedig vormen zich draadjes, die maken de seitan steviger. In principe: hoe langer kneden, hoe steviger de seitan.

Stap 4: Dan 15’ of meer laten staan.

Stap 5: Snij de seitan in blokjes, reepjes of stukjes

Stap 6: Koken

Ofwel: in de drukkookpan een minuut of 10
Ofwel op een zéér laag vuurtje 45 of 50'

Niet stevig genoeg? Mixen en in de spaghetti draaien.

  1. Om (wat pikantere) worstjes te maken, met alufolie.

Stap 1: doe dit alles samen in één kom:

 

2/3 tas afgekoelde bouillon (van groentenkruiden)

1/2 tas bonen, azuki, linzen, kikkererwten, witte bonen ...

2 eetlepel gistvlokken

1 eetlepel olijfolie

2 eetlepel sojasaus

2 teentjes geperste look of lookpasta

(1/2 theelepel gemalen venkel)

1 theelepel chili/gerookt/merquen

1 theelepel paprika

1 theelepel oregano

1/2 theelepel zwarte peper

 

(minder kruiden kan altijd natuurlijk)

 

Stap 2: mixen

Stap 3: 1 tas gluten erbij en kneden maar. Eventueel gluten bijvoegen als het te vochtig is.

Stap 4: 10’of meer laten rusten.

Stap 5: In alufolie rollen en

Ofwel: in de drukkookpan een minuut of 10 stomen (in een mandje boven het water)

Of: in kokend water in een gewone pan gedurende 45 minuten

Of: op een ovenplaat met 1/2 cm water en nu en dan eens draaien. 35 minuten.