OMW OMW

DANKZIJ JOU

blijft onze streek even mooi

Vrijwilligers

Bij Milieufront Omer Wattez vzw (MOW) zijn de vrijwilligers de drijvende kracht. Onze leden hebben twee zaken met elkaar gemeen: bewondering voor de schoonheid van onze (natuurlijke) omgeving en een gevoel van verontwaardiging voor de manier waarop ermee wordt omgesprongen. MOW streeft ernaar om de streek van de Vlaamse Ardennen en omstreken leefbaar te maken en te houden, voor onszelf, voor de generaties na ons en voor al het leven dat om ons heen krioelt. Maar dat kunnen we alleen bereiken als we samenwerken en ons verenigen. En daarvoor rekenen we op geëngageerde vrijwilligers.
 

Voel je het kriebelen en wil je je ook inzetten voor een beter leefmilieu, een mooier landschap en waardevol erfgoed? Dan ben je misschien wel een geschikte vrijwilliger voor MOW! Hier vind je alle informatie terug die je nodig hebt. Lees het dus goed en neem daarna contact met ons op. Wij verwelkomen onze gewaardeerde vrijwilligers altijd met open armen!

SOORTEN VRIJWILLIGERS

De Onvermoeibare Vertegenwoordiger in Adviesraden

Elke gemeente in ons ruim werkingsgebied is verplicht om een aantal adviesraden op te stellen. Zo heeft elke gemeente een Gecoro (Gemeentelijke Commisie voor Ruimtelijke Ordening). MOW probeert in elke Gecoro in ons werkingsgebied een vertegenwoordiger aan te stellen die de streek mee helpt behoeden tegen betonnering, bouwprojecten in overstromingsgebied of waardevol groen. Daarnaast hebben veel gemeentes een raad voor leefmilieu of een minaraad. Wie is er beter geplaatst om daarin te zetelen dan onze eigen milieu-experts?

De vliegende milieureporter

Ken je een verhaal dat nodig onder de aandacht moet? Heb je tips voor een duurzame levensstijl? Heb je bepaalde inzichten over mobiliteit of het klimaat? MOW geeft om de drie maand het gewaardeerde magazine Onze Streek uit en plaatst regelmatig artikels op de website. Laat het ons weten als je aan een artikel wilt werken of stuur ons eenvoudigweg je artikel door als het af is.

De scherpzinnige milieuredacteur

Barst je van de ideeën voor artikels en ben je een nauwkeurige nalezer? Dan houden we graag een stoeltje voor je vrij in onze redactieraad. Viermaal per jaar komen we samen om de kiemen te zaaien voor de volgende editie van Onze Streek. We selecteren onderwerpen, bepalen welke artikels het best aansluiten bij onze thema’s en maken komaf met elke taal- of tikfout.

De onmisbare helpende handen

Een aantal maal per jaar organiseren we een groot feest. Denk maar aan MOW Wandelt & Fietst of de Big Jump. We hebben dan ook af en toe mensen nodig die voor, tijdens of na een evenement de handen uit de mouwen steken en met ons willen meedenken. Met dit soort vrijwilligerswerk staat of valt een organisatie.

De eerzame verkoper

MOW verkoopt een aantal duurzame producten, zoals onze wandelkaarten, publicaties, ons bier (het MOW’ke) en onze T-shirts. Ben je eigenaar van een handelszaak waar je onze waren te koop kan aanbieden? Of ga je regelmatig op stap langs Trage Wegen en wil je de MOW-wandelkaart aanprijzen bij andere wandelaars. Of ben je een graag geziene gast op talloze duurzame evenementen en stel je onze producten daar graag eens voor? Kom dan even langs op het MOW-secretariaat!

De flitsende fotograaf

Voor ons magazine Onze Streek, voor onze website en voor onze sociale media zijn we voortdurend op zoek naar mooie kiekjes. Mogen we jou contacteren als we een foto nodig hebben ergens in jouw buurt? Laat ons dan weten wat je specialiteit is en we nemen snel contact met je op. Je mag ons ook steeds je mooiste streekfoto’s doorsturen. Wie weet plaatsen we hem op onze sociale media of in ons magazine.

De levensnoodzakelijke contactpersoon

Contactpersonen houden MOW op de hoogte van de verwikkelingen in een bepaalde gemeente van ons werkingsgebied. Ze kunnen ook geraadpleegd worden door inwoners van de respectievelijke gemeente. MOW en de contactpersonen informeren elkaar zowel op formele als op informele wijze.

Lokale werkgroepen

MOW heeft zes lokale werkgroepen, verspreid over ons werkingsgebied. Wil jij je ook inzetten voor een gezond milieu, bloeiende natuur en het behoud van erfgoed? MOW Brakel-Lierde, MOW Kluisbergen, MOW Leievallei (Deinze en Zulte), MOW Maarkedal, MOW Oudenaarde en MOW Waregem-Kruisem heten nieuwe leden van harte welkom! Contacteer ons voor meer info.

Wil je vrijwilliger worden? Stuur een e-mail naar info@milieufrontomerwattez of bel naar 0476 17 07 67.

ADMINISTRATIEVE FORMALITEITEN

Jongeren: vanaf 15 jaar mag je werken als vrijwilliger. Ook wie jonger is, mag dit doen, maar enkel bij eenmalige evenementen en met een schriftelijke toelating van de ouders. Je kan je dus al heel jong engageren. Vrijwilligerswerk is overigens een handige manier om een gat in je CV op te vullen.

Werklozen, bruggepensioneerden, loopbaanonderbreking: als je een uitkering krijgt van de RVA mag je ook vrijwilligerswerk doen. Je moet dit vanaf de eerste dag melden door formulier C45B in te vullen en aan de uitkeringsinstelling te bezorgen. Dit formulier is online te verkrijgen op de website van de RVA of op aanvraag bij MOW. De RVA laat binnen de 12 dagen weten of de vrijwilliger toestemming krijgt om het vrijwilligerswerk verder te zetten.

Senioren: bij Milieufront Omer Wattez hebben we heel veel respect voor de kennis en levenswijsheid, die gepaard gaan met het verstrijken der jaren. Bij Milieufront Omer Wattez kan je een zinvolle invulling geven aan je pensioen. Gepensioneerden hoeven geen toelating te vragen om aan vrijwilligerswerk te doen.

Leefloon: wie een leefloon ontvangt moet aan de dossierbeheerder melden dat hij/zij vrijwilligerswerk wil doen.

Uitkering van het ziekenfonds of arbeidsongeschikt: in dit geval moet je toestemming vragen aan de adviserende arts van het ziekenfonds. De arts zal oordelen of de patiënt in staat is om vrijwilligerswerk te doen.

OMKADERING VRIJWILLIGER

Vrijwilligers kunnen steeds terecht op het secretariaat van MOW met al hun vragen en opmerkingen. Dit kan zowel fysiek, telefonisch als per e-mail.

Milieufront Omer Wattez

Dijkstraat 75 in Oudenaarde

info@milieufrontomerwattez.be (vrijwilligerscoach)

Tel: 0476 170767

Eenmaal per jaar organiseert MOW de vrijwilligersdag. Dit evenement staat volledig in het teken van de vrijwilligers. Je kan er kennis maken met andere vrijwilligers en elkaar tips geven.